Opskrifter

Her kan du indsende opskrifter, som du har lavet i huset.

23 Responses to “Opskrifter”

  1. Ole siger:

    Krydret Jordbærsalat

    4. personer

    1 bakke jorbær (ca.500g)
    reven skal af ½ lime usprøjtet
    reven skal af ½ økocitron
    1 (lille) spsk. Citronsaft
    1-1½ spsk. Friskpresset limesaft
    4-6 spsk. Sukker
    1 knivspids frisk malet sort peber
    1 knivspids stødt safran
    ½ tsk. friskstødt kardemomme
    ½ vaniljestang
    ½ tsk. frisk ingefær
    1 knivspids salt
    blade af 2 kvist basilikum
    blade af 2 koriander
    blade af lille kvist fra estragon
    Nip jordbærrene og skær dem i mindre stykke. Tilsæt de to slags citrusskal og saften samt sukkeret rør det rund.
    Tilsæt krydderier og salt. Hak krydderurterne og tilsæt dem
    Vend salaten rund og lad den trække i 10 min. juster med salt, sukker, og de andre krydderier
    Lad salaten trække i yderligere 20 min før den serveres

    God fornøjelse

    Ole Elkjær

  2. Ole siger:

    Marinade til oksekød

    4. Personer

    Sojasauce 1/2dl
    Brun farin 1 spsk
    Sesamolie 4 spsk
    Sennep 1 tsk
    Hvidløg 2 fed finthakket
    Mynte nogle stilke

  3. Ole siger:

    Den nemme Dessert

    1l flødeis
    riv skallen af 1 appelsin
    hak noget chokolade
    lad isen blive lidt blød, bland det sammen med chokoladen og det revne appelsinskal

  4. Samsø Kokken siger:

    Hvidløgsmarinade
    til grøntsager

    Saften af 1 ½ lime
    2 fed presset hvidløg
    4 spsk. olivenolie
    Salt og peber
    Finthakket blade af 2
    kviste Basilkum, Timian
    Bronzefennikel (Plantens anissmagende blade kan blandt andet bruges til fisk og supper.)
    Limesaft røres sammen
    med hvidløg, olivenolie,
    salt, peber og rosmarin.

    Marinanden pensles på
    grøntsager som grilles
    på grillen.

  5. Samsø Kokken siger:

    Barbequemarinade

    1 spsk. tomatpuré
    1 ½ spsk. citronsaft
    30 g. brun farin
    1 ½ spsk. Ahorn honning
    2 spsk. soya
    3-4 dråber tabasco
    4 spsk. olivenolie
    evt. chili

    Tomatpuré røres sammen
    med citronsaft, brun
    farin, honning, soja, tabasco
    og olivenolie.

    Kødet eller grøntsagerne
    pensles med marinaden,
    hvilket med fordel kan
    gøres i god tid.

  6. Samsø Kokken siger:

    4 personer

    Salsa:
    5 mangoer, skåret i tern
    1 rødløg
    30 ml hvidvinseddike
    ½ bundt mynte
    ½ bundt basilikum
    20 ml olivenolie
    salt
    1 rød chili
    3fed hvidløg

    Rejer:
    40 tiger rejer, hvor hoved, hale og årer er fjernet
    ekstra jomfruolivenolie
    Pynt:
    koriander

    Skræl mangoerne, og skær dem i 1,5 cm store tern. Hak løget fint og hak mynte og basilikum, og tilsæt det hele til mangoen. Tilsæt vineddike, olivenolie og en knivspids salt, Del chilien i 2 på langs, og sørg for at fjerne alle kerner og indmad. Hak chilien i små tern og drys over. Pas på det kan være stærkt.

    Rejer:
    Steg rejerne på en varm tør pande, ét minut på hver side, til de er gennemstegte. Når de er færdige, tages de af varmen, overhældes med olivenolie, serveres med salsa og pyntes med korianderblade.

  7. Samsø Kokken siger:

    Nem rød karrypasta
    40 g. frisk ingefær – skrællet og skåret i tern
    1 løg pillet i grove tern
    5 fed pillede hvidløg
    1 spsk. korianderfrø
    1 spsk. tomatpure
    1 tsk. paprika
    1-2  rød chili
    1 lille tsk. salt
    2-3 spsk. vand
    3 spsk. olie

  8. Den gode KOK siger:

    MARINEREDE RIS MED REJESOVS

    500 G RIS
    200 REJER
    12DL VAND
    SALT
    20GOLIE
    100G PEBER FRUGT
    100 HVIDVIN
    100G FRISK PERSILLE
    10G GRØNTSAGES BOUILLON
    100 G LØG
    10 G HVIDLØG
    1,5DL TOMATKETCHUP
    150 G SMØR MED HVIDLØG
    HVIS DU HAR LYST KAN OGSÅ DU BRUGE EN LILLE SMULE PAPRIKA

    TILBEREGNING AF RIS:

    KOG 12 DL VAND,OLIE,SALT.
    TILSÆT RIS
    LAD RISEN KOGE SVAG BLUS I 15 MIN.

    SOVSEN LAVES SÅLEDES:

    KOG½ DL VAND EN GRYDE. SLUK , NÅR VADET KOGER OG LÆG REJERNEI.
    SKRÆL LØG,HVIDLØG OG PEBER FRUGT
    HAK LØG,HVIDLØG OG PEBER FRGT ITERN.
    SÆT EN GRYDE OVER MED SMØR MED HVIDLØG.
    NÅR SMØRRET ER SMELTET,TILSÆT DA LØG,HVIDLØG OG PEBER FRUGT.
    LAD DETTE AF KØLE,INDTIL DET BLIVER GENNEMSIGTIGT.
    HÆLD REJERNE I EN SIGTE.
    TILSÆT HVIDVIN OG BOUILLON.
    TIL SIDST TILSÆTTES KETCHUP

    OPSKRIFT ER TIL 4 PERSONER

  9. Samsø Kokken siger:

    Pasta med røget laks

    15 g smør
    15 g mel
    2 dl mælk (varm)
    400 g pasta
    100 g revet ost (parmesan)
    1 1/2 dl fløde
    150 g fersk røget laks

    Lav en bechamelsovs af smør, mel og mælken. Bland den op med revet ost og fløde og lad det køle af. Laksen skæres i små tern og vendes i sovsen. Imens koges pastaen

  10. Morten Engstrøm siger:

    Weber Pizza
    Det er dejen det kommer an på når du laver pizza!

    Dej:
    ½ liter vand
    10g gær
    1 teske salt
    2 spiseskeer olivenolie
    500 g hvedemel
    500 g durummel

    Dejen laves dagen før, og hæver tildækket i køleskabet ca. 1 døgn.
    Dejen rulles ud til ca. 10-12mm tykkelse.
    Vil du have en grov dej kan du udskifte 2 dl hvedemel med grahamsmel.

    Tomat:
    Flåede eller hakkede tomater på dåse
    Løg skøres i ringe
    Salt
    (koges til væden er væk og afkøles)

    Forslag til fyld:
    Alt kan bruges!
    Tun i olie og rejer
    Husk altid oliven, dem som ligger i olie (ikke i vand)
    Rigeligt med revet ost
    Bruges skinke skal det ikke være den billige revne, men den dyreste du kan finde i skiver.
    Artiskokhjerter er bare godt som fyld
    Soltørrede tomater i olie
    Oksekød – og hvad du ellers kan finde på.
    Oregano – og lidt salt

    Stenen opvarmes ca. i 20 min, pas dog på den ikke bliver for varm når du bager, for så får du sort bund, løft pizzaen lidt, så du kan følge med at den ikke bliver sort.
    Bages til dejen er sprød i bunden og luftig i toppen, bunden skal knase når du skære i den med pizzahjulet, så er den hjemme!
    Det kræver flere forsøg før du mestre at lave en god pizza, men så vil dine venner heller ikke have andet end pizza når de besøger dig.

    Venlig hilsen
    Morten Engstrøm

  11. købmandsgården siger:

    Rødkålssalat med appelsin og tørrede figner
    Til 3-4 personer skal bruges:

    1-2 rødkål.
    2 store appelsiner.
    8-10 stk. tørrede figner.
    1-2 spsk. Solbæreddike m/lime fra Samsø Landkøkken.
    Salt og peber.
    Skær rødkålen i kvarte, fjern stokken og snit kålen fint evt. på rivejern.
    Skær appelsinerne i fileter eller små stykker.
    Skær fignerne i små stykker.
    Vend det hele sammen med eddiken.
    Smag til med salt og peber.

  12. købmandsgården siger:

    Daddelsalat
    Til 4 personer skal bruges:

    2 – 3 store håndfulde ruccola salat og/eller babyspinat
    1 – 2 dl. groft hakkede dadler
    1 dl. mandelflager
    Dressing: 2 – 3 spsk. Raspolie med Appelsin og Lime /eller Raps m/citron fra Samsø Landkøkken
    Pynt: Tynde skiver parmesanost
    Fordel salaterne på et fladt fad
    Fordel de hakkede dadler over salaten
    Ryst dressingen sammen og smag den til med salt og peber
    Hæld dressingen over
    Drys mandelflagerne på og pynt med parmesanost

  13. Den gode Kok siger:

    Grill marinade! originale!
    Retten er en: Marinader
    Ingredienser:

    2 gl. god honning.
    tilsvarrende god ketchup (kun gode råvare)
    2 sp. brun farin
    8 fed hvidløg.
    Salt og peber.
    2 sp. kikkoman el. anden soja
    4 sp. Olivenolie
    ( skal trække min. 2 timer)
    Opbevares i køleskab igennem sommeren.
    Alt blandes om røres.

    Appelsinmarinade:
    Appelsinskal, appelsinjuice smeltet smør og sort peber, man kan godt give den lidt chili.

    Barbecuemarinade:
    Olie, ketchup, ketjap, ingefær, koriander, farin og Masala.

    Kinamarinade:
    Olie, soja, ananasjuice, ingefær koriander, citronsaft og sukker

    Whiskeymarinade:
    Olie, whiskey, sort peber og lidt “kirkegårdsurt” (rosmarin)

    Urtemarinade:
    Dild, persille, purløg, timian, sur fløde og olie.

    Chilimarinade:
    Ketchup, olie, sambal oelek og cayennepeber.

    1 spsk. olie
    2 dl ketchup
    1 dl vand
    1 spsk. worchestersauce
    2 spsk. brun farin
    1 spsk. sennep
    1 tsk. salt
    peber
    1/4 – 1/2 tsk. cayennepeber
    1 tsk. chili
    1 spsk. Citronsaft

    Marinade:
    1 1/2 spsk. hakket frisk rosmarin
    1 1/2 spsk. hakket frisk salvie
    1 spsk. hakket frisk timian
    1 spsk. koriander
    2-3 spsk. balsamico (rødvinseddike)
    2-3 fed finthakket hvidløg
    2-3 spsk. soja
    1 spsk. citronsaft
    1/2 dl olivenolie
    salt og peber

    Det røde kød
    Solbærsaft
    Groft peber
    Chili
    Hvidløg
    Allround Grill-krydderi mix. (Texas)
    Lidt salt

    Det er bedst hvis de kan trække min 2-6 timer

  14. Louise siger:

    Her er opskriften på kanelkagen :o)

    Kagedej:
    125 g. smør
    400 g. sukker
    400 g. mel
    4 tsk. kanel
    2 tsk. natron
    ½ l. kærnemælk

    Smør og sukker røres sammen. Kærnemælk tilsættes.
    Mel, kanel og natron blandes og tilsættes til sidst.
    Dejen røres godt og kommes i en smurt bradepande ca. 25×30 cm.
    Bages i en 200 grader forvarmet ovn i ca. ½ time.

    Glasur:
    50 g. smør/margarine – smeltet
    250 g. flormelis
    2 tsk. vanilje
    1 spsk. kakao (skal sies)
    4 spsk. stærk kaffe

    Alle ingredienserne røres sammen og kommes på kagen, når den er afkølet.

    God weekend!
    Hilsen Louise

  15. Connie The KoK fra Felding siger:

    Pebersuppe ( 4 personer)

    25g marg.
    2 groft hakket løg
    2 røde peber i tern
    1½ l. hønse bouilon
    1 spsk sød chilli sause
    ½ tsk paprika
    200g pikant ost
    1 ds. hakket tomat
    salt, peber
    2 kylling bryst i tynde tern
    Smelt smørret, svits løg og peber,
    tilsæt tomater og kød.
    Kan blendes

  16. Pizzamaden siger:

    Pizzadej
    Dej til 4-5 tynde sprøde pizzas 30cm Ø (uden surdej)

    12 gr. gær
    2 dl. lunkent vand
    2 tsk. salt
    3 tsk. honning
    2 tsk. olivenolie
    275 gr. durumhvede (type 00)
    En stor eller lille håndfuld Semolina (indtil dejen er blevet glat og mere fast)

    Rør gæren ud i det lunkne vand, tilsæt salt, honning og olie, tilsæt mel ad 2-3 gange, rør og ælt dejen grundigt i en skål til den er glat og smidig og til der ikke er flere klumper tilbage. (Behold gerne lidt ekstra vand og mel da fugtigheden på dej kan variere på grund af årstiden)
    Hæld dejen ud på bordet og ælt den i ca. 15 minutter. Nu kan du puste ud.
    Derefter stilles dejen til hævning i 2-3 timer under et fugtigt klæde.
    Del nu dejen i 4-5 stykker og rul den til kugler, ved at folde dejen ind mod midte gentagne gange. Nu skal du have ca. 4 kugler af mellem 125-135 gram.
    Sæt dejkuglerne på køl i en times tid.

  17. Preben D siger:

    1 pk gær
    4 dl. kærnemælk eller A-38
    4 dl. vand
    1 tsk salt
    1 spsk brun farin
    3 dl hørfrø
    3 dl sesamfrø
    200 g rugkerner – i blød et par timer – se pakken 300 g groft rugmel ca. 600 g grahamsmel.
    1 pk kommen – kan udelades, men det smager godt.

    Gær + salt + sukker røres ud i vand/kærnemælk, der skal være lunken.
    Resten kommes i, og det hele røres sammen.
    Konsistensen skal være lidt stivere end havregrød (reguleres af mængden af grahamsmel)

    Det hele kommes i en form, der er smurt med margarine/smør/olie.

    Pres massen godt ned i formen – brug evt fugtede hænder.

    Overfladen kan gøres jævn med en ske du dypper ofte i vand.

    Stik ca. 15 huller helt til buden af formen med en gaffel.

    Skal hæve ca. 1 time – dejen må ikke kommer over formens overkant!!.

    Bages ca. 2 1/4 time ved 175 grader. Når du trykker på siden af brødet, skal det “bule” ud igen.

    Når brødet er koldt, opbevares det i et viskestykke. Skorpen bliver blød, hvis du kommer brødet i en plastikpose.

  18. Kokken siger:

    Brød
    Ingredienser:
    625 g mel,
    5 dl (0,5 l) vand,
    2 tsk. salt,
    gær på størrelse med en ært

    Hæld vandet i en stor skål, og rør gærklumpen ud i vandet ved at “nuldre” den imellem to fingre. Tilsæt saltet og melet. Bland det hele sammen med håndtaget af en grydeske, eller brug fingrene. Det skal ikke æltes fint, kun lige indtil melet er vådt.
    Lad dejen hæve i 12 timer ved normal stuetemperatur. Afhængigt af temperaturen kan det også være 10 eller 14 timer. Men 12 plejer at lykkes.
    Den lange hævetid gør, at gæret og enzymerne i melet får tid til at virke i melet. Det erstatter æltningen og trækker de naturlige sukkerstoffer ud af melet. Når det er let, luftigt og boblende, er det færdighævet.
    Hæld dejen ud på et bord så forsigtigt, at du punkterer så få luftbobler som muligt.
    Smør et fad med lidt olie og drys mel på. Kom dejkuglen op i fadet. Dæk evt til med lidt plastikfilm. Lad den hæve i to timer mere.
    Brødet får en sprød skorpe, god højde og meget luftighed, fordi det bliver bagt i en gryde inde i ovnen. Dampen, der fanges inde i gryden, gør, at skorpen er længere om at blive hård, hvilket giver brødet længere tid at hæve i.
    Kom en gryde på 3-5 liter ind i en 250 grader varm ovn. Lad gryden blive godt varm. Helst en halv time eller mere i ovnen, som i forvejen skal være varm.
    Når dejen er færdig, og gryden er varm, så hæld dejen over i gryden, kom låget på og sæt den i ovnen.
    Bag først brødet i 30 minutter ved 250 grader med låget på. Tag låget af og lad det bage i 15 minutter mere. Brødet skal være noget mere mørkt, når det er færdigt, end man er vant til med almindeligt franskbrød.
    Tag det ud af gryden og lad det køle af. Gerne på en rist, eller med bunden i vejret.
    Det er vigtigt at lade det køle i mindst 20 minutter inden servering. Ellers er brødet klistret og smager ufærdigt.
    Hvis det småknaser, når det står og køler af, ved man, at det har fået præcist nok.

  19. Kokken siger:

    Ingredienser:
    Mojitos gris-, svinemørbrad med mynte, rom
    og lime:

    1 dansk svinemørbrad (ca. 600 g) klargøres
    og sener fjernes,
    1 bdt. frisk mynte (vasket og plukket i
    blade),
    2 lime (skallen rives, saften presses i en
    kop),
    1/2 dl mørk rom,
    1 spsk. salt,
    4 skiver seranoskinke.

    Salat af mynte, lime og rosiner:
    3 kviste mynte (frisk og plukket, så vi
    kun har bladene),
    2 lime (skrællet og skåret i små både),
    2 spsk. rosiner,
    10 druer i halve

    Fremgangsmåde:
    Mojitos gris-, svinemørbrad med mynthe, rom og lime: Mørbraden klargøres ved at fjerne sener og fedt -et stykke film rulles ud, herpå lægges kødet, stik kødet med en gaffel.
    Gnid salt og sukker på, hæld rom og lime på, så det kommer ned i hullerne, som vi har stukket med gaflen. Kom limeskal og mynte på kødet.
    Rul nu filmen omkring kødet, så det er stramt og lukket. Læg rullen i et fad og sæt det på køl i 2 timer, så er det marineret. Den marinade, du har tilovers, gemmes.
    Kødet tages ud, og der tørres lige med lidt køkkenrulle, kødet grilles nu ca. 15-17 minutter. Lad det hvile i 5 minutter, inden det skæres.
    Ved servering tilsættes den sidste del af marinaden.
    De 4 skiver seranoskinke grilles til, de er sprøde, og serveres som en lille “kiks” sammen med kødet og drinksene.
    Salat af mynte, lime og rosiner: Vask mynten, pluk bladene af i en lille skål.
    Lime skrælles og skæres i små fileter, der deles i 2, op i skålen til mynten.
    Rosiner kommes op i den samme skål. Druerne tilsættes, og der vendes rundt, der kan drysses med lidt rørsukker og rom.

  20. Ole Elkjær siger:

    Hokkaidosuppe (Græskarsuppe)

    Ingredienser:

    1 Hokkaido græskar (ca. 1¼ kg)
    25g smør/olie
    4 grofthakkede chalotteløg (ca. 100 g)
    4-6 små grofthakkede fed hvidløg
    1 finthakket rød chilipeber
    1 liter hønsebouillon
    150g pikantost eller skimmelost
    2½ tsk. groft salt
    Friskkværnet peber.
    man kan komme rød peber og gulerødder, porre i

    Fremgangsmåde:
    Skræl græskarret. Halver det og skrab kernerne ud. Skær resten af græskaret i store tern.
    Smelt smørret/olie i en tykbundet gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg, hvidløg og chilipeber ved jævn varme i ca. 5 min. Tilsæt græskar og svits i yderligere ca. 5 min. Tilsæt bouillonen og lad suppen koge ved svag varme i ca. 30 min. eller til græskarret er mørt – rør af og til. Tilsæt ost, salt og peber. Tag gryden af varmen og blend med en stavblender til suppen er glat. Smag til. Hold suppen varm – den må ikke koge.

  21. Gitte siger:

    Rugbrød 1 stk.
    ½ l lunken vand
    1,5 spsk. Salt
    250g Knækkede rugkerner
    150g groft rugmel
    100g hvedemel
    Mængden af kerner og mel kan varieres, blandingen hæver på køkkenbordet natten over
    Tilsæt derefter
    ½ mørk øl
    ½ spsk. Honning eller rørsukker
    100g solsikkekerner
    100g hørfrø
    Hæves 5 timer
    Bages i 1time og 15-20min varmluft

  22. Ole siger:

    Rugbrød
    Surdej
    1 kop rugmel
    1 kop hvedemel
    2 kopper vand
    Lad det stå et par dage
    ½ l vand
    1,5 spsk. Salt
    250g Knækkede rugkerner
    150g groft rugmel
    100g hvedemel
    Blandingen hæver på køkkenbordet natten over
    Tilsæt derefter
    100g solsikkekerner
    100g hørfrø
    50-75g maltmel
    2-3spsk. Mørk sirup
    ½ fl nisseøl (Måske)
    Hæves i 5 time
    Bager 190 grader i 1time 20min.

  23. mester siger:

    krydderiblandinger.

    2 spsk stødt spidskommen
    1 spsk koriander
    2 spsk hvidløgspulver
    1 spsk paprika (gerne røget paprika)
    1 tsk stødte nelliker
    1 tsk stødt kanel
    1 tsk cayennepeber
    1 tsk gurkemeje
    1 tsk sort peber
    0.5 tsk stødt ingefær

Leave a Reply