Her kan du indsende opskrifter, som du har lavet i huset.
23 kommentarer til “Opskrifter”
Krydret Jordbærsalat
4. personer
1 bakke jorbær (ca.500g)
reven skal af ½ lime usprøjtet
reven skal af ½ økocitron
1 (lille) spsk. Citronsaft
1-1½ spsk. Friskpresset limesaft
4-6 spsk. Sukker
1 knivspids frisk malet sort peber
1 knivspids stødt safran
½ tsk. friskstødt kardemomme
½ vaniljestang
½ tsk. frisk ingefær
1 knivspids salt
blade af 2 kvist basilikum
blade af 2 koriander
blade af lille kvist fra estragon
Nip jordbærrene og skær dem i mindre stykke. Tilsæt de to slags citrusskal og saften samt sukkeret rør det rund.
Tilsæt krydderier og salt. Hak krydderurterne og tilsæt dem
Vend salaten rund og lad den trække i 10 min. juster med salt, sukker, og de andre krydderier
Lad salaten trække i yderligere 20 min før den serveres
1l flødeis
riv skallen af 1 appelsin
hak noget chokolade
lad isen blive lidt blød, bland det sammen med chokoladen og det revne appelsinskal
Hvidløgsmarinade
til grøntsager
Saften af 1 ½ lime
2 fed presset hvidløg
4 spsk. olivenolie
Salt og peber
Finthakket blade af 2
kviste Basilkum, Timian
Bronzefennikel (Plantens anissmagende blade kan blandt andet bruges til fisk og supper.)
Limesaft røres sammen
med hvidløg, olivenolie,
salt, peber og rosmarin.
Marinanden pensles på
grøntsager som grilles
på grillen.
Barbequemarinade
1 spsk. tomatpuré
1 ½ spsk. citronsaft
30 g. brun farin
1 ½ spsk. Ahorn honning
2 spsk. soya
3-4 dråber tabasco
4 spsk. olivenolie
evt. chili
Tomatpuré røres sammen
med citronsaft, brun
farin, honning, soja, tabasco
og olivenolie.
Kødet eller grøntsagerne
pensles med marinaden,
hvilket med fordel kan
gøres i god tid.
4 personer
Salsa:
5 mangoer, skåret i tern
1 rødløg
30 ml hvidvinseddike
½ bundt mynte
½ bundt basilikum
20 ml olivenolie
salt
1 rød chili
3fed hvidløg
Rejer:
40 tiger rejer, hvor hoved, hale og årer er fjernet
ekstra jomfruolivenolie
Pynt:
koriander
Skræl mangoerne, og skær dem i 1,5 cm store tern. Hak løget fint og hak mynte og basilikum, og tilsæt det hele til mangoen. Tilsæt vineddike, olivenolie og en knivspids salt, Del chilien i 2 på langs, og sørg for at fjerne alle kerner og indmad. Hak chilien i små tern og drys over. Pas på det kan være stærkt.
Rejer:
Steg rejerne på en varm tør pande, ét minut på hver side, til de er gennemstegte. Når de er færdige, tages de af varmen, overhældes med olivenolie, serveres med salsa og pyntes med korianderblade.
Nem rød karrypasta
40 g. frisk ingefær – skrællet og skåret i tern
1 løg pillet i grove tern
5 fed pillede hvidløg
1 spsk. korianderfrø
1 spsk. tomatpure
1 tsk. paprika
1-2 rød chili
1 lille tsk. salt
2-3 spsk. vand
3 spsk. olie
MARINEREDE RIS MED REJESOVS
500 G RIS
200 REJER
12DL VAND
SALT
20GOLIE
100G PEBER FRUGT
100 HVIDVIN
100G FRISK PERSILLE
10G GRØNTSAGES BOUILLON
100 G LØG
10 G HVIDLØG
1,5DL TOMATKETCHUP
150 G SMØR MED HVIDLØG
HVIS DU HAR LYST KAN OGSÅ DU BRUGE EN LILLE SMULE PAPRIKA
TILBEREGNING AF RIS:
KOG 12 DL VAND,OLIE,SALT.
TILSÆT RIS
LAD RISEN KOGE SVAG BLUS I 15 MIN.
SOVSEN LAVES SÅLEDES:
KOG½ DL VAND EN GRYDE. SLUK , NÅR VADET KOGER OG LÆG REJERNEI.
SKRÆL LØG,HVIDLØG OG PEBER FRUGT
HAK LØG,HVIDLØG OG PEBER FRGT ITERN.
SÆT EN GRYDE OVER MED SMØR MED HVIDLØG.
NÅR SMØRRET ER SMELTET,TILSÆT DA LØG,HVIDLØG OG PEBER FRUGT.
LAD DETTE AF KØLE,INDTIL DET BLIVER GENNEMSIGTIGT.
HÆLD REJERNE I EN SIGTE.
TILSÆT HVIDVIN OG BOUILLON.
TIL SIDST TILSÆTTES KETCHUP
OPSKRIFT ER TIL 4 PERSONER
Pasta med røget laks
15 g smør
15 g mel
2 dl mælk (varm)
400 g pasta
100 g revet ost (parmesan)
1 1/2 dl fløde
150 g fersk røget laks
Lav en bechamelsovs af smør, mel og mælken. Bland den op med revet ost og fløde og lad det køle af. Laksen skæres i små tern og vendes i sovsen. Imens koges pastaen
Weber Pizza
Det er dejen det kommer an på når du laver pizza!
Dej:
½ liter vand
10g gær
1 teske salt
2 spiseskeer olivenolie
500 g hvedemel
500 g durummel
Dejen laves dagen før, og hæver tildækket i køleskabet ca. 1 døgn.
Dejen rulles ud til ca. 10-12mm tykkelse.
Vil du have en grov dej kan du udskifte 2 dl hvedemel med grahamsmel.
Tomat:
Flåede eller hakkede tomater på dåse
Løg skøres i ringe
Salt
(koges til væden er væk og afkøles)
Forslag til fyld:
Alt kan bruges!
Tun i olie og rejer
Husk altid oliven, dem som ligger i olie (ikke i vand)
Rigeligt med revet ost
Bruges skinke skal det ikke være den billige revne, men den dyreste du kan finde i skiver.
Artiskokhjerter er bare godt som fyld
Soltørrede tomater i olie
Oksekød – og hvad du ellers kan finde på.
Oregano – og lidt salt
Stenen opvarmes ca. i 20 min, pas dog på den ikke bliver for varm når du bager, for så får du sort bund, løft pizzaen lidt, så du kan følge med at den ikke bliver sort.
Bages til dejen er sprød i bunden og luftig i toppen, bunden skal knase når du skære i den med pizzahjulet, så er den hjemme!
Det kræver flere forsøg før du mestre at lave en god pizza, men så vil dine venner heller ikke have andet end pizza når de besøger dig.
Venlig hilsen
Morten Engstrøm
Rødkålssalat med appelsin og tørrede figner
Til 3-4 personer skal bruges:
1-2 rødkål.
2 store appelsiner.
8-10 stk. tørrede figner.
1-2 spsk. Solbæreddike m/lime fra Samsø Landkøkken.
Salt og peber.
Skær rødkålen i kvarte, fjern stokken og snit kålen fint evt. på rivejern.
Skær appelsinerne i fileter eller små stykker.
Skær fignerne i små stykker.
Vend det hele sammen med eddiken.
Smag til med salt og peber.
Daddelsalat
Til 4 personer skal bruges:
2 – 3 store håndfulde ruccola salat og/eller babyspinat
1 – 2 dl. groft hakkede dadler
1 dl. mandelflager
Dressing: 2 – 3 spsk. Raspolie med Appelsin og Lime /eller Raps m/citron fra Samsø Landkøkken
Pynt: Tynde skiver parmesanost
Fordel salaterne på et fladt fad
Fordel de hakkede dadler over salaten
Ryst dressingen sammen og smag den til med salt og peber
Hæld dressingen over
Drys mandelflagerne på og pynt med parmesanost
Grill marinade! originale!
Retten er en: Marinader
Ingredienser:
2 gl. god honning.
tilsvarrende god ketchup (kun gode råvare)
2 sp. brun farin
8 fed hvidløg.
Salt og peber.
2 sp. kikkoman el. anden soja
4 sp. Olivenolie
( skal trække min. 2 timer)
Opbevares i køleskab igennem sommeren.
Alt blandes om røres.
Appelsinmarinade:
Appelsinskal, appelsinjuice smeltet smør og sort peber, man kan godt give den lidt chili.
Barbecuemarinade:
Olie, ketchup, ketjap, ingefær, koriander, farin og Masala.
Kinamarinade:
Olie, soja, ananasjuice, ingefær koriander, citronsaft og sukker
Whiskeymarinade:
Olie, whiskey, sort peber og lidt “kirkegårdsurt” (rosmarin)
Urtemarinade:
Dild, persille, purløg, timian, sur fløde og olie.
Chilimarinade:
Ketchup, olie, sambal oelek og cayennepeber.
Det røde kød
Solbærsaft
Groft peber
Chili
Hvidløg
Allround Grill-krydderi mix. (Texas)
Lidt salt
Det er bedst hvis de kan trække min 2-6 timer
Her er opskriften på kanelkagen :o)
Kagedej:
125 g. smør
400 g. sukker
400 g. mel
4 tsk. kanel
2 tsk. natron
½ l. kærnemælk
Smør og sukker røres sammen. Kærnemælk tilsættes.
Mel, kanel og natron blandes og tilsættes til sidst.
Dejen røres godt og kommes i en smurt bradepande ca. 25×30 cm.
Bages i en 200 grader forvarmet ovn i ca. ½ time.
12 gr. gær
2 dl. lunkent vand
2 tsk. salt
3 tsk. honning
2 tsk. olivenolie
275 gr. durumhvede (type 00)
En stor eller lille håndfuld Semolina (indtil dejen er blevet glat og mere fast)
Rør gæren ud i det lunkne vand, tilsæt salt, honning og olie, tilsæt mel ad 2-3 gange, rør og ælt dejen grundigt i en skål til den er glat og smidig og til der ikke er flere klumper tilbage. (Behold gerne lidt ekstra vand og mel da fugtigheden på dej kan variere på grund af årstiden)
Hæld dejen ud på bordet og ælt den i ca. 15 minutter. Nu kan du puste ud.
Derefter stilles dejen til hævning i 2-3 timer under et fugtigt klæde.
Del nu dejen i 4-5 stykker og rul den til kugler, ved at folde dejen ind mod midte gentagne gange. Nu skal du have ca. 4 kugler af mellem 125-135 gram.
Sæt dejkuglerne på køl i en times tid.
1 pk gær
4 dl. kærnemælk eller A-38
4 dl. vand
1 tsk salt
1 spsk brun farin
3 dl hørfrø
3 dl sesamfrø
200 g rugkerner – i blød et par timer – se pakken 300 g groft rugmel ca. 600 g grahamsmel.
1 pk kommen – kan udelades, men det smager godt.
Gær + salt + sukker røres ud i vand/kærnemælk, der skal være lunken.
Resten kommes i, og det hele røres sammen.
Konsistensen skal være lidt stivere end havregrød (reguleres af mængden af grahamsmel)
Det hele kommes i en form, der er smurt med margarine/smør/olie.
Pres massen godt ned i formen – brug evt fugtede hænder.
Overfladen kan gøres jævn med en ske du dypper ofte i vand.
Stik ca. 15 huller helt til buden af formen med en gaffel.
Skal hæve ca. 1 time – dejen må ikke kommer over formens overkant!!.
Bages ca. 2 1/4 time ved 175 grader. Når du trykker på siden af brødet, skal det “bule” ud igen.
Når brødet er koldt, opbevares det i et viskestykke. Skorpen bliver blød, hvis du kommer brødet i en plastikpose.
Brød
Ingredienser:
625 g mel,
5 dl (0,5 l) vand,
2 tsk. salt,
gær på størrelse med en ært
Hæld vandet i en stor skål, og rør gærklumpen ud i vandet ved at “nuldre” den imellem to fingre. Tilsæt saltet og melet. Bland det hele sammen med håndtaget af en grydeske, eller brug fingrene. Det skal ikke æltes fint, kun lige indtil melet er vådt.
Lad dejen hæve i 12 timer ved normal stuetemperatur. Afhængigt af temperaturen kan det også være 10 eller 14 timer. Men 12 plejer at lykkes.
Den lange hævetid gør, at gæret og enzymerne i melet får tid til at virke i melet. Det erstatter æltningen og trækker de naturlige sukkerstoffer ud af melet. Når det er let, luftigt og boblende, er det færdighævet.
Hæld dejen ud på et bord så forsigtigt, at du punkterer så få luftbobler som muligt.
Smør et fad med lidt olie og drys mel på. Kom dejkuglen op i fadet. Dæk evt til med lidt plastikfilm. Lad den hæve i to timer mere.
Brødet får en sprød skorpe, god højde og meget luftighed, fordi det bliver bagt i en gryde inde i ovnen. Dampen, der fanges inde i gryden, gør, at skorpen er længere om at blive hård, hvilket giver brødet længere tid at hæve i.
Kom en gryde på 3-5 liter ind i en 250 grader varm ovn. Lad gryden blive godt varm. Helst en halv time eller mere i ovnen, som i forvejen skal være varm.
Når dejen er færdig, og gryden er varm, så hæld dejen over i gryden, kom låget på og sæt den i ovnen.
Bag først brødet i 30 minutter ved 250 grader med låget på. Tag låget af og lad det bage i 15 minutter mere. Brødet skal være noget mere mørkt, når det er færdigt, end man er vant til med almindeligt franskbrød.
Tag det ud af gryden og lad det køle af. Gerne på en rist, eller med bunden i vejret.
Det er vigtigt at lade det køle i mindst 20 minutter inden servering. Ellers er brødet klistret og smager ufærdigt.
Hvis det småknaser, når det står og køler af, ved man, at det har fået præcist nok.
Ingredienser:
Mojitos gris-, svinemørbrad med mynte, rom
og lime:
1 dansk svinemørbrad (ca. 600 g) klargøres
og sener fjernes,
1 bdt. frisk mynte (vasket og plukket i
blade),
2 lime (skallen rives, saften presses i en
kop),
1/2 dl mørk rom,
1 spsk. salt,
4 skiver seranoskinke.
Salat af mynte, lime og rosiner:
3 kviste mynte (frisk og plukket, så vi
kun har bladene),
2 lime (skrællet og skåret i små både),
2 spsk. rosiner,
10 druer i halve
Fremgangsmåde:
Mojitos gris-, svinemørbrad med mynthe, rom og lime: Mørbraden klargøres ved at fjerne sener og fedt -et stykke film rulles ud, herpå lægges kødet, stik kødet med en gaffel.
Gnid salt og sukker på, hæld rom og lime på, så det kommer ned i hullerne, som vi har stukket med gaflen. Kom limeskal og mynte på kødet.
Rul nu filmen omkring kødet, så det er stramt og lukket. Læg rullen i et fad og sæt det på køl i 2 timer, så er det marineret. Den marinade, du har tilovers, gemmes.
Kødet tages ud, og der tørres lige med lidt køkkenrulle, kødet grilles nu ca. 15-17 minutter. Lad det hvile i 5 minutter, inden det skæres.
Ved servering tilsættes den sidste del af marinaden.
De 4 skiver seranoskinke grilles til, de er sprøde, og serveres som en lille “kiks” sammen med kødet og drinksene.
Salat af mynte, lime og rosiner: Vask mynten, pluk bladene af i en lille skål.
Lime skrælles og skæres i små fileter, der deles i 2, op i skålen til mynten.
Rosiner kommes op i den samme skål. Druerne tilsættes, og der vendes rundt, der kan drysses med lidt rørsukker og rom.
Hokkaidosuppe (Græskarsuppe)
Ingredienser:
1 Hokkaido græskar (ca. 1¼ kg)
25g smør/olie
4 grofthakkede chalotteløg (ca. 100 g)
4-6 små grofthakkede fed hvidløg
1 finthakket rød chilipeber
1 liter hønsebouillon
150g pikantost eller skimmelost
2½ tsk. groft salt
Friskkværnet peber.
man kan komme rød peber og gulerødder, porre i
Fremgangsmåde:
Skræl græskarret. Halver det og skrab kernerne ud. Skær resten af græskaret i store tern.
Smelt smørret/olie i en tykbundet gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg, hvidløg og chilipeber ved jævn varme i ca. 5 min. Tilsæt græskar og svits i yderligere ca. 5 min. Tilsæt bouillonen og lad suppen koge ved svag varme i ca. 30 min. eller til græskarret er mørt – rør af og til. Tilsæt ost, salt og peber. Tag gryden af varmen og blend med en stavblender til suppen er glat. Smag til. Hold suppen varm – den må ikke koge.
Rugbrød 1 stk.
½ l lunken vand
1,5 spsk. Salt
250g Knækkede rugkerner
150g groft rugmel
100g hvedemel
Mængden af kerner og mel kan varieres, blandingen hæver på køkkenbordet natten over
Tilsæt derefter
½ mørk øl
½ spsk. Honning eller rørsukker
100g solsikkekerner
100g hørfrø
Hæves 5 timer
Bages i 1time og 15-20min varmluft
Rugbrød
Surdej
1 kop rugmel
1 kop hvedemel
2 kopper vand
Lad det stå et par dage
½ l vand
1,5 spsk. Salt
250g Knækkede rugkerner
150g groft rugmel
100g hvedemel
Blandingen hæver på køkkenbordet natten over
Tilsæt derefter
100g solsikkekerner
100g hørfrø
50-75g maltmel
2-3spsk. Mørk sirup
½ fl nisseøl (Måske)
Hæves i 5 time
Bager 190 grader i 1time 20min.
Krydret Jordbærsalat
4. personer
1 bakke jorbær (ca.500g)
reven skal af ½ lime usprøjtet
reven skal af ½ økocitron
1 (lille) spsk. Citronsaft
1-1½ spsk. Friskpresset limesaft
4-6 spsk. Sukker
1 knivspids frisk malet sort peber
1 knivspids stødt safran
½ tsk. friskstødt kardemomme
½ vaniljestang
½ tsk. frisk ingefær
1 knivspids salt
blade af 2 kvist basilikum
blade af 2 koriander
blade af lille kvist fra estragon
Nip jordbærrene og skær dem i mindre stykke. Tilsæt de to slags citrusskal og saften samt sukkeret rør det rund.
Tilsæt krydderier og salt. Hak krydderurterne og tilsæt dem
Vend salaten rund og lad den trække i 10 min. juster med salt, sukker, og de andre krydderier
Lad salaten trække i yderligere 20 min før den serveres
God fornøjelse
Ole Elkjær
Marinade til oksekød
4. Personer
Sojasauce 1/2dl
Brun farin 1 spsk
Sesamolie 4 spsk
Sennep 1 tsk
Hvidløg 2 fed finthakket
Mynte nogle stilke
Den nemme Dessert
1l flødeis
riv skallen af 1 appelsin
hak noget chokolade
lad isen blive lidt blød, bland det sammen med chokoladen og det revne appelsinskal
Hvidløgsmarinade
til grøntsager
Saften af 1 ½ lime
2 fed presset hvidløg
4 spsk. olivenolie
Salt og peber
Finthakket blade af 2
kviste Basilkum, Timian
Bronzefennikel (Plantens anissmagende blade kan blandt andet bruges til fisk og supper.)
Limesaft røres sammen
med hvidløg, olivenolie,
salt, peber og rosmarin.
Marinanden pensles på
grøntsager som grilles
på grillen.
Barbequemarinade
1 spsk. tomatpuré
1 ½ spsk. citronsaft
30 g. brun farin
1 ½ spsk. Ahorn honning
2 spsk. soya
3-4 dråber tabasco
4 spsk. olivenolie
evt. chili
Tomatpuré røres sammen
med citronsaft, brun
farin, honning, soja, tabasco
og olivenolie.
Kødet eller grøntsagerne
pensles med marinaden,
hvilket med fordel kan
gøres i god tid.
4 personer
Salsa:
5 mangoer, skåret i tern
1 rødløg
30 ml hvidvinseddike
½ bundt mynte
½ bundt basilikum
20 ml olivenolie
salt
1 rød chili
3fed hvidløg
Rejer:
40 tiger rejer, hvor hoved, hale og årer er fjernet
ekstra jomfruolivenolie
Pynt:
koriander
Skræl mangoerne, og skær dem i 1,5 cm store tern. Hak løget fint og hak mynte og basilikum, og tilsæt det hele til mangoen. Tilsæt vineddike, olivenolie og en knivspids salt, Del chilien i 2 på langs, og sørg for at fjerne alle kerner og indmad. Hak chilien i små tern og drys over. Pas på det kan være stærkt.
Rejer:
Steg rejerne på en varm tør pande, ét minut på hver side, til de er gennemstegte. Når de er færdige, tages de af varmen, overhældes med olivenolie, serveres med salsa og pyntes med korianderblade.
Nem rød karrypasta
40 g. frisk ingefær – skrællet og skåret i tern
1 løg pillet i grove tern
5 fed pillede hvidløg
1 spsk. korianderfrø
1 spsk. tomatpure
1 tsk. paprika
1-2 rød chili
1 lille tsk. salt
2-3 spsk. vand
3 spsk. olie
MARINEREDE RIS MED REJESOVS
500 G RIS
200 REJER
12DL VAND
SALT
20GOLIE
100G PEBER FRUGT
100 HVIDVIN
100G FRISK PERSILLE
10G GRØNTSAGES BOUILLON
100 G LØG
10 G HVIDLØG
1,5DL TOMATKETCHUP
150 G SMØR MED HVIDLØG
HVIS DU HAR LYST KAN OGSÅ DU BRUGE EN LILLE SMULE PAPRIKA
TILBEREGNING AF RIS:
KOG 12 DL VAND,OLIE,SALT.
TILSÆT RIS
LAD RISEN KOGE SVAG BLUS I 15 MIN.
SOVSEN LAVES SÅLEDES:
KOG½ DL VAND EN GRYDE. SLUK , NÅR VADET KOGER OG LÆG REJERNEI.
SKRÆL LØG,HVIDLØG OG PEBER FRUGT
HAK LØG,HVIDLØG OG PEBER FRGT ITERN.
SÆT EN GRYDE OVER MED SMØR MED HVIDLØG.
NÅR SMØRRET ER SMELTET,TILSÆT DA LØG,HVIDLØG OG PEBER FRUGT.
LAD DETTE AF KØLE,INDTIL DET BLIVER GENNEMSIGTIGT.
HÆLD REJERNE I EN SIGTE.
TILSÆT HVIDVIN OG BOUILLON.
TIL SIDST TILSÆTTES KETCHUP
OPSKRIFT ER TIL 4 PERSONER
Pasta med røget laks
15 g smør
15 g mel
2 dl mælk (varm)
400 g pasta
100 g revet ost (parmesan)
1 1/2 dl fløde
150 g fersk røget laks
Lav en bechamelsovs af smør, mel og mælken. Bland den op med revet ost og fløde og lad det køle af. Laksen skæres i små tern og vendes i sovsen. Imens koges pastaen
Weber Pizza
Det er dejen det kommer an på når du laver pizza!
Dej:
½ liter vand
10g gær
1 teske salt
2 spiseskeer olivenolie
500 g hvedemel
500 g durummel
Dejen laves dagen før, og hæver tildækket i køleskabet ca. 1 døgn.
Dejen rulles ud til ca. 10-12mm tykkelse.
Vil du have en grov dej kan du udskifte 2 dl hvedemel med grahamsmel.
Tomat:
Flåede eller hakkede tomater på dåse
Løg skøres i ringe
Salt
(koges til væden er væk og afkøles)
Forslag til fyld:
Alt kan bruges!
Tun i olie og rejer
Husk altid oliven, dem som ligger i olie (ikke i vand)
Rigeligt med revet ost
Bruges skinke skal det ikke være den billige revne, men den dyreste du kan finde i skiver.
Artiskokhjerter er bare godt som fyld
Soltørrede tomater i olie
Oksekød – og hvad du ellers kan finde på.
Oregano – og lidt salt
Stenen opvarmes ca. i 20 min, pas dog på den ikke bliver for varm når du bager, for så får du sort bund, løft pizzaen lidt, så du kan følge med at den ikke bliver sort.
Bages til dejen er sprød i bunden og luftig i toppen, bunden skal knase når du skære i den med pizzahjulet, så er den hjemme!
Det kræver flere forsøg før du mestre at lave en god pizza, men så vil dine venner heller ikke have andet end pizza når de besøger dig.
Venlig hilsen
Morten Engstrøm
Rødkålssalat med appelsin og tørrede figner
Til 3-4 personer skal bruges:
1-2 rødkål.
2 store appelsiner.
8-10 stk. tørrede figner.
1-2 spsk. Solbæreddike m/lime fra Samsø Landkøkken.
Salt og peber.
Skær rødkålen i kvarte, fjern stokken og snit kålen fint evt. på rivejern.
Skær appelsinerne i fileter eller små stykker.
Skær fignerne i små stykker.
Vend det hele sammen med eddiken.
Smag til med salt og peber.
Daddelsalat
Til 4 personer skal bruges:
2 – 3 store håndfulde ruccola salat og/eller babyspinat
1 – 2 dl. groft hakkede dadler
1 dl. mandelflager
Dressing: 2 – 3 spsk. Raspolie med Appelsin og Lime /eller Raps m/citron fra Samsø Landkøkken
Pynt: Tynde skiver parmesanost
Fordel salaterne på et fladt fad
Fordel de hakkede dadler over salaten
Ryst dressingen sammen og smag den til med salt og peber
Hæld dressingen over
Drys mandelflagerne på og pynt med parmesanost
Grill marinade! originale!
Retten er en: Marinader
Ingredienser:
2 gl. god honning.
tilsvarrende god ketchup (kun gode råvare)
2 sp. brun farin
8 fed hvidløg.
Salt og peber.
2 sp. kikkoman el. anden soja
4 sp. Olivenolie
( skal trække min. 2 timer)
Opbevares i køleskab igennem sommeren.
Alt blandes om røres.
Appelsinmarinade:
Appelsinskal, appelsinjuice smeltet smør og sort peber, man kan godt give den lidt chili.
Barbecuemarinade:
Olie, ketchup, ketjap, ingefær, koriander, farin og Masala.
Kinamarinade:
Olie, soja, ananasjuice, ingefær koriander, citronsaft og sukker
Whiskeymarinade:
Olie, whiskey, sort peber og lidt “kirkegårdsurt” (rosmarin)
Urtemarinade:
Dild, persille, purløg, timian, sur fløde og olie.
Chilimarinade:
Ketchup, olie, sambal oelek og cayennepeber.
1 spsk. olie
2 dl ketchup
1 dl vand
1 spsk. worchestersauce
2 spsk. brun farin
1 spsk. sennep
1 tsk. salt
peber
1/4 – 1/2 tsk. cayennepeber
1 tsk. chili
1 spsk. Citronsaft
Marinade:
1 1/2 spsk. hakket frisk rosmarin
1 1/2 spsk. hakket frisk salvie
1 spsk. hakket frisk timian
1 spsk. koriander
2-3 spsk. balsamico (rødvinseddike)
2-3 fed finthakket hvidløg
2-3 spsk. soja
1 spsk. citronsaft
1/2 dl olivenolie
salt og peber
Det røde kød
Solbærsaft
Groft peber
Chili
Hvidløg
Allround Grill-krydderi mix. (Texas)
Lidt salt
Det er bedst hvis de kan trække min 2-6 timer
Her er opskriften på kanelkagen :o)
Kagedej:
125 g. smør
400 g. sukker
400 g. mel
4 tsk. kanel
2 tsk. natron
½ l. kærnemælk
Smør og sukker røres sammen. Kærnemælk tilsættes.
Mel, kanel og natron blandes og tilsættes til sidst.
Dejen røres godt og kommes i en smurt bradepande ca. 25×30 cm.
Bages i en 200 grader forvarmet ovn i ca. ½ time.
Glasur:
50 g. smør/margarine – smeltet
250 g. flormelis
2 tsk. vanilje
1 spsk. kakao (skal sies)
4 spsk. stærk kaffe
Alle ingredienserne røres sammen og kommes på kagen, når den er afkølet.
God weekend!
Hilsen Louise
Pebersuppe ( 4 personer)
25g marg.
2 groft hakket løg
2 røde peber i tern
1½ l. hønse bouilon
1 spsk sød chilli sause
½ tsk paprika
200g pikant ost
1 ds. hakket tomat
salt, peber
2 kylling bryst i tynde tern
Smelt smørret, svits løg og peber,
tilsæt tomater og kød.
Kan blendes
Pizzadej
Dej til 4-5 tynde sprøde pizzas 30cm Ø (uden surdej)
12 gr. gær
2 dl. lunkent vand
2 tsk. salt
3 tsk. honning
2 tsk. olivenolie
275 gr. durumhvede (type 00)
En stor eller lille håndfuld Semolina (indtil dejen er blevet glat og mere fast)
Rør gæren ud i det lunkne vand, tilsæt salt, honning og olie, tilsæt mel ad 2-3 gange, rør og ælt dejen grundigt i en skål til den er glat og smidig og til der ikke er flere klumper tilbage. (Behold gerne lidt ekstra vand og mel da fugtigheden på dej kan variere på grund af årstiden)
Hæld dejen ud på bordet og ælt den i ca. 15 minutter. Nu kan du puste ud.
Derefter stilles dejen til hævning i 2-3 timer under et fugtigt klæde.
Del nu dejen i 4-5 stykker og rul den til kugler, ved at folde dejen ind mod midte gentagne gange. Nu skal du have ca. 4 kugler af mellem 125-135 gram.
Sæt dejkuglerne på køl i en times tid.
1 pk gær
4 dl. kærnemælk eller A-38
4 dl. vand
1 tsk salt
1 spsk brun farin
3 dl hørfrø
3 dl sesamfrø
200 g rugkerner – i blød et par timer – se pakken 300 g groft rugmel ca. 600 g grahamsmel.
1 pk kommen – kan udelades, men det smager godt.
Gær + salt + sukker røres ud i vand/kærnemælk, der skal være lunken.
Resten kommes i, og det hele røres sammen.
Konsistensen skal være lidt stivere end havregrød (reguleres af mængden af grahamsmel)
Det hele kommes i en form, der er smurt med margarine/smør/olie.
Pres massen godt ned i formen – brug evt fugtede hænder.
Overfladen kan gøres jævn med en ske du dypper ofte i vand.
Stik ca. 15 huller helt til buden af formen med en gaffel.
Skal hæve ca. 1 time – dejen må ikke kommer over formens overkant!!.
Bages ca. 2 1/4 time ved 175 grader. Når du trykker på siden af brødet, skal det “bule” ud igen.
Når brødet er koldt, opbevares det i et viskestykke. Skorpen bliver blød, hvis du kommer brødet i en plastikpose.
Brød
Ingredienser:
625 g mel,
5 dl (0,5 l) vand,
2 tsk. salt,
gær på størrelse med en ært
Hæld vandet i en stor skål, og rør gærklumpen ud i vandet ved at “nuldre” den imellem to fingre. Tilsæt saltet og melet. Bland det hele sammen med håndtaget af en grydeske, eller brug fingrene. Det skal ikke æltes fint, kun lige indtil melet er vådt.
Lad dejen hæve i 12 timer ved normal stuetemperatur. Afhængigt af temperaturen kan det også være 10 eller 14 timer. Men 12 plejer at lykkes.
Den lange hævetid gør, at gæret og enzymerne i melet får tid til at virke i melet. Det erstatter æltningen og trækker de naturlige sukkerstoffer ud af melet. Når det er let, luftigt og boblende, er det færdighævet.
Hæld dejen ud på et bord så forsigtigt, at du punkterer så få luftbobler som muligt.
Smør et fad med lidt olie og drys mel på. Kom dejkuglen op i fadet. Dæk evt til med lidt plastikfilm. Lad den hæve i to timer mere.
Brødet får en sprød skorpe, god højde og meget luftighed, fordi det bliver bagt i en gryde inde i ovnen. Dampen, der fanges inde i gryden, gør, at skorpen er længere om at blive hård, hvilket giver brødet længere tid at hæve i.
Kom en gryde på 3-5 liter ind i en 250 grader varm ovn. Lad gryden blive godt varm. Helst en halv time eller mere i ovnen, som i forvejen skal være varm.
Når dejen er færdig, og gryden er varm, så hæld dejen over i gryden, kom låget på og sæt den i ovnen.
Bag først brødet i 30 minutter ved 250 grader med låget på. Tag låget af og lad det bage i 15 minutter mere. Brødet skal være noget mere mørkt, når det er færdigt, end man er vant til med almindeligt franskbrød.
Tag det ud af gryden og lad det køle af. Gerne på en rist, eller med bunden i vejret.
Det er vigtigt at lade det køle i mindst 20 minutter inden servering. Ellers er brødet klistret og smager ufærdigt.
Hvis det småknaser, når det står og køler af, ved man, at det har fået præcist nok.
Ingredienser:
Mojitos gris-, svinemørbrad med mynte, rom
og lime:
1 dansk svinemørbrad (ca. 600 g) klargøres
og sener fjernes,
1 bdt. frisk mynte (vasket og plukket i
blade),
2 lime (skallen rives, saften presses i en
kop),
1/2 dl mørk rom,
1 spsk. salt,
4 skiver seranoskinke.
Salat af mynte, lime og rosiner:
3 kviste mynte (frisk og plukket, så vi
kun har bladene),
2 lime (skrællet og skåret i små både),
2 spsk. rosiner,
10 druer i halve
Fremgangsmåde:
Mojitos gris-, svinemørbrad med mynthe, rom og lime: Mørbraden klargøres ved at fjerne sener og fedt -et stykke film rulles ud, herpå lægges kødet, stik kødet med en gaffel.
Gnid salt og sukker på, hæld rom og lime på, så det kommer ned i hullerne, som vi har stukket med gaflen. Kom limeskal og mynte på kødet.
Rul nu filmen omkring kødet, så det er stramt og lukket. Læg rullen i et fad og sæt det på køl i 2 timer, så er det marineret. Den marinade, du har tilovers, gemmes.
Kødet tages ud, og der tørres lige med lidt køkkenrulle, kødet grilles nu ca. 15-17 minutter. Lad det hvile i 5 minutter, inden det skæres.
Ved servering tilsættes den sidste del af marinaden.
De 4 skiver seranoskinke grilles til, de er sprøde, og serveres som en lille “kiks” sammen med kødet og drinksene.
Salat af mynte, lime og rosiner: Vask mynten, pluk bladene af i en lille skål.
Lime skrælles og skæres i små fileter, der deles i 2, op i skålen til mynten.
Rosiner kommes op i den samme skål. Druerne tilsættes, og der vendes rundt, der kan drysses med lidt rørsukker og rom.
Hokkaidosuppe (Græskarsuppe)
Ingredienser:
1 Hokkaido græskar (ca. 1¼ kg)
25g smør/olie
4 grofthakkede chalotteløg (ca. 100 g)
4-6 små grofthakkede fed hvidløg
1 finthakket rød chilipeber
1 liter hønsebouillon
150g pikantost eller skimmelost
2½ tsk. groft salt
Friskkværnet peber.
man kan komme rød peber og gulerødder, porre i
Fremgangsmåde:
Skræl græskarret. Halver det og skrab kernerne ud. Skær resten af græskaret i store tern.
Smelt smørret/olie i en tykbundet gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg, hvidløg og chilipeber ved jævn varme i ca. 5 min. Tilsæt græskar og svits i yderligere ca. 5 min. Tilsæt bouillonen og lad suppen koge ved svag varme i ca. 30 min. eller til græskarret er mørt – rør af og til. Tilsæt ost, salt og peber. Tag gryden af varmen og blend med en stavblender til suppen er glat. Smag til. Hold suppen varm – den må ikke koge.
Rugbrød 1 stk.
½ l lunken vand
1,5 spsk. Salt
250g Knækkede rugkerner
150g groft rugmel
100g hvedemel
Mængden af kerner og mel kan varieres, blandingen hæver på køkkenbordet natten over
Tilsæt derefter
½ mørk øl
½ spsk. Honning eller rørsukker
100g solsikkekerner
100g hørfrø
Hæves 5 timer
Bages i 1time og 15-20min varmluft
Rugbrød
Surdej
1 kop rugmel
1 kop hvedemel
2 kopper vand
Lad det stå et par dage
½ l vand
1,5 spsk. Salt
250g Knækkede rugkerner
150g groft rugmel
100g hvedemel
Blandingen hæver på køkkenbordet natten over
Tilsæt derefter
100g solsikkekerner
100g hørfrø
50-75g maltmel
2-3spsk. Mørk sirup
½ fl nisseøl (Måske)
Hæves i 5 time
Bager 190 grader i 1time 20min.
krydderiblandinger.
2 spsk stødt spidskommen
1 spsk koriander
2 spsk hvidløgspulver
1 spsk paprika (gerne røget paprika)
1 tsk stødte nelliker
1 tsk stødt kanel
1 tsk cayennepeber
1 tsk gurkemeje
1 tsk sort peber
0.5 tsk stødt ingefær